מערך שיעור: הפסיכולוגיה של ההחלטות הפיננסיות שלנו

מערך שיעור: הפסיכולוגיה של ההחלטות הפיננסיות שלנו

מערך שיעור, מצגת ודפי עבודה המיועדים לדיון עם התלמידים על הצד הפסיכולוגי של ההחלטות הפיננסיות.

המערך עוסק בסוגיות הבאות:

1. “אפקט הבעלות” – מהרגע שמשהו שלנו, אנחנו מפסיקים לראות את החסר בו ומחפשים רק להצדיק את הקנייה ולבסס את יתרונות המוצר. מפרסמים ומשווקים רבים משתמשים בכך על מנת לגרום לנו לקנות יותר, ולכן מציעים לנו “נסיעת ניסיון” , ניסיון עם המוצר חודש בחינם עם אפשרות החזרה….ניסיון מרגיע את הפחד שלנו להיכשל עם החלטה לא נכונה, ומייצר תחושת בעלות, שגורמת לנו לא להיות רציונליים בבדיקת המוצר.

2. עמדות וחינוך שיש לנו כלפי כסף- יש לנו עמדות רבות הנוגעות לכסף, לדוגמא “הכסף משחית”, “אי אפשר להיות עשיר מבלי לרמות”. עמדות אלה עלולות להוות חסם לא מודע לראות ולנצל הזדמנויות לרווח גדול, להרגיש שזכותנו לחיות במצב טוב. במסגרת כך קיים דיון על “תודעת שפע”, הפוכה לעמדות כגון “במשפחה שלנו לא היו ולא יהיו עשירים”, “לא מגיע לי”, “אין לי סיכוי בתחרות הזו”….תודעה שמתבססת על המחשבה שהמשאבים בעולם מוגבלים ואני לא האדם שיש לו סיכוי לזכות בהם, היא חסם פסיכולוגי להפעיל מאמץ, חשיבה…ולנסות לזכות “בחלק גדול יותר מהעוגה”. מעבר לכוח וההשפעה של חסמים אלו, חשוב לזכור שאלו עמדות שקובעו בגיל הילדות המוקדמת וממשיכות “ללחוש באוזנינו” ולהפעיל אותנו גם היום.

3. התחרות כתרבות והקנאה – כמה מההחלטות שלנו על איזה רכב לקנות, איזו הפקת חתונה לעשות…השקעות כלכליות כבדות מתקבלות כדי להיות יותר ממישהו אחר.

4. האיזון בין הנאה לסיפוק – שני מושגים שונים לגמרי “במדעי האושר” והפסיכולוגיה החיובית. רובנו לא מודעים לכך שהדברים הכי משמעותיים ומספקים בחיים שלנו, כרוכים בסבל, סבלנות, קושי…אך את מיטב חסכונותינו והוצאותינו אנחנו משקיעים בהנאות(חו”ל, מסעדות…) ופחות בזמן לצמיחה אישית(תחביב, מעורבות קהילתית…) סוד החיים המלאים הם בשילוב נכון של השניים גם בפן של החשיבה הכלכלית.

החשוב ביותר הוא שמרגע שיש מודעות ל”נוכחים נעלמים” אילו, כוחם פוחת משמעותית, לא כדאי “לחשוף אותם לאור“?

מוזמנים להשתמש במצגת, דפי העבודה והסרטונים הזמינים לכם בתיקיה הזו