“הכסף גורם לעולם להסתובב והפסיכולוגיה קובעת את הכיוון”
בחודש דצמבר התקיים שיתוף פעולה ייחודי בין חינוך פיננסי לפסיכולוגיה חיובית אותו מובילות הגב’ סיגל סער ראש היחידה לפסיכולוגיה חיובית וירדן פינטו-מוסינזון, מנהלת תכנית חינוך פיננסי ברשת אורט. במסגרת שיתוף הפעולה הוצעו למורים הרצאות העשרה ומערכי שיעור העוסקים ב”מאחורי הקלעים” של ההחלטות הפיננסיות שלנו. על מערכי השיעור תוכלו לקרוא בפרסום “מערך שיעור: הפסיכולוגיה של ההחלטות הכספיות”.
אז מה למדנו במסגרת שיתוף הפעולה הזה?
א. מה בין הרציונלי לאמוציונלי בתחום החינוך הפיננסי?
חינוך פיננסי מטרתו להקנות הרגלים פיננסיים בריאים, מתוך הבנה של ההיגיון והרציונליות הכלכלית והתמודדות עם הנטיות הלא-רציונליות שלנו. בדומה לתפישות רבות, גם בחינוך פיננסי אנחנו מניחים שניתן לשלוט ולקבל החלטות תבוניות ורציונאליות. לכול היתרונות שיש לנו “כנזר הבריאה” אחראי המוח ובעיקר המוח הקדמי הנאוקורטקס. אולם, ככול שמעמיק המחקר על המוח, על ניהול הרגשות, ההחלטות וההתנהגות שלנו, מסתבר שיכולת השליטה, הגמישות בחיים והרציונאליות שלנו בקבלת החלטות, היא מוגבלת ביותר. אנחנו נשלטים ע”י עצמנו והרבה פעמים, ע”י עצמנו שהיינו בין הגילים 0-7 – עמדות ודפוסי תגובה ופעולה שקובעו בגיל צעיר וע”י פרסום אגרסיבי והשוואה חברתית וכמובן ע”י פרסום שמשתמש במניפולציות פסיכולוגיות.
ב. מתחילים במודעות, ולאן מתקדמים?
נגענו במספר תופעות שמנהלות אותנו- אפקט הבעלות, עמדות וחינוך שיש לנו כלפי הכסף, התחרות כתרבות, קנאה, איזון בין הנאה לסיפוק, היאחזות ועוד. דיברנו ארוכות על החשיבות של המודעות ל”נוכחים נעלמים” אילו, במטרה לצמצם את הכוח שלהם ולהוציא אותם לאור.
לפרטים נוספים ולהמשך שיתופי פעולה בנושאים אלה, נשמח לעמוד לרשותכם:
סיגל סער, מנהלת היחידה לפסיכולוגיה חיובית
ירדן פינטו-מוסינזון, מנהלת תכנית חינוך פיננסי